Τι είναι οι σκληροί δίσκοι τεχνολογίας SSD (Solid State Disk) Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgt8Q7OWpdOkA4NYQsJGKPaSepJo45Lr6b0XN0KJkLTaU_iEgWZmSF0VxIM5Jj5wdCzy1GEFcK8J_QC19Z4-Q0UqAACSskYITDwBfnaOtkDZ1xsXUzVqASDgK9Dgt6smfJjlSx9PcE6TQ4/s72-c/SSD_killed_HD.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Όλοι μας βλέπουμε στα καταστήματα τους καινούριους σκληρούς δίσκους τεχνολογίας SSD (Solid State Disk), με πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών και αυξημένες επιδόσεις.

Οι σκληροί δίσκοι SSD, δεν έχουν μηχανικά μέρη (=κινούμενα μέρη) και αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια. Σε αντίθεση με τους απλούς μαγνητικούς δίσκους, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα σε μαγνητικές περιστρεφόμενες πλάκες και τα διαβάζουν κάποιες κινούμενες κεφαλές.

Τι είναι όμως στην ουσία οι SSD;
Για να το κάνουμε απλό, είναι σαν ένα πιο εξελιγμένο, ταχύτερο και αξιόπιστο, memory stick!

Για να καταλάβετε όμως ακριβώς τι κερδίζουμε και τι χάνουμε με αυτούς, ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, σε σχέση με τους μηχανικούς.

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα SSD vs HDD


Πλεονεκτήματα SSD:

πλεονεκτήματα SSD Δεν έχουν μηχανικά-κινούμενα μέρη. Αυτό συνεπάγεται στο ότι:
  1. δεν ζεσταίνονται,
  2. δεν κάνουν θόρυβο,
  3. είναι πιο γρήγοροι
  4. (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω τότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να "πάει" στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές)
  5. δεν κινδυνεύουν να αστοχήσουν λόγω δονήσεων
  6. (=να χαλάσουν ή να καταστρέψουν δεδομένα)
  7. δεν καίνε πολύ ρεύμα
  8. (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο)
Μειονεκτήματα SSD:
  1. Είναι ακριβοί και έχουν μικρό μέγεθος
  2. Αν το πάρετε αναλογικά πόσο στοιχίζει 1GB σε έναν SSD και σε έναν HDD, η διαφορά είναι τεράστια... Αγοράζετε με τα ίδια λεφτά έναν HDD 1ΤΒ ή έναν SSD 30-60GB ...
  3. Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών
  4. Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια χρόνια θα αχρηστευτεί.
  5. Σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, οι ταχύτητες εγγραφής είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των δίσκων HDD.

Τι είναι το TRIM στους SSD;


Τι είναι TRIM είναι μία τεχνολογία που έχουν σχεδόν όλοι οι SSD, ας το πούμε αυτόματης ανασυγκρότησης, ώστε τα δεδομένα να είναι εύκολα προσπελάσιμα ακόμα και μετά από πολλές εγγραφές-σβησίματα-επανεγγραφές.
Για να το πούμε πιο απλά, το TRIM είναι σαν μια νοικοκυρά που συμμαζεύει το χώρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι έτσι ο ιδιοκτήτης, στον συμμαζεμένο αυτόν χώρο, βρίσκει πολύ γρήγορα αυτά που θέλει!
Σε τι βοηθάει;
Στο να παραμένει ο δίσκος μας πάντα γρήγορος, στην ανάγνωση-εγγραφή των δεδομένων και να μην πέφτουν οι επιδόσεις του μετά από κάποιες επανεγγραφές-σβησίματα, λόγω της παρατεταμένης αναζήτησης.

Πως να χρησιμοποιήσω έναν SSD;


Οι SSD είναι οι πλέον κατάλληλοι όχι για αποθήκευση (λόγω του αυξημένου κόστους), αλλά για boot drive.
Δηλαδή είναι ότι καλύτερο να bootάρουν τα windows από έναν τέτοιο δίσκο και να τρέχετε όλα σας τα εγκατεστημένα προγράμματα από αυτόν.
Θα δείτε σημαντική διαφορά σε ταχύτητες και εκεί είναι και το όλο παιχνίδι.

SSD και RAID:


Μπορούν να λειτουργήσουν σε RAID και όντως, αυξάνονται οι επιδόσεις, αλλά το πρόβλημα που δεν έχουν επιλύσει ακόμα είναι το TRIM: αχρηστεύεται -δεν λειτουργεί σε RAID, με αποτέλεσμα σταδιακά να πέφτουν οι επιδόσεις.
Άρα σαν τελικό συμπέρασμα, είναι σαν να έχουμε ένα πολύ φουσκωμένο μπαλόνι, που ξεφουσκώνει σταδιακά και στο τέλος είναι σχεδόν ξεφούσκωτο...

Κοινώς, με την πάροδο του χρόνου, είναι δώρον άδωρο...

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)