ΤΙ είναι και ΠΩΣ λειτουργεί το πληκτρολόγιο σε έναν υπολογιστή. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLQH3fOA7W5t5pNWKtCfRXYIhI4hN1irjrQcO9lOmWolCUz1hqYvGLtMCOE6cXEznTrHFnT-_Ic711f3reeGSc0HEO5fgtQR0zF3va3FO9shHp1zIuj6s7e2PBYKrlFjng0kTpx6aKpDY/s72-c/keyboard.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0



Είναι το βασικότερο και γνωστότερο μέσο εισαγωγής στοιχείων. Είναι η μονάδα ή ο «μεσάζων», αν προτιμάτε, που παρεμβάλλεται μεταξύ του χρήστη και του υπολογιστή.
Μεταφέρει τα στοιχεία που εισάγουμε σε γλώσσα κατανοητή από τον υπολογιστή.
Ο σχεδιασμός του πληκτρολογίου και η διάταξη των πλήκτρων βασίζονται στην κλασική γραφομηχανή, κάνοντας έτσι την προσαρμογή όλων μας εύκολη και γρήγορη.
Η λειτουργία του είναι απλή.
Πατάμε ένα πλήκτρο ή συνδυασμό πλήκτρων και αυτό «γράφεται» στην οθόνη στο σημείο που υποδεικνύει ένα σημάδι, ο δρομέας. Το κλασικό πληκτρολόγιο περιλαμβάνει 105 πλήκτρα.
Εκτός από τα γράμματα του ελληνικού και του αγγλικού αλφάβητου, τους αριθμούς και τα απαραίτητα σύμβολα (σημεία στίξης, σύμβολα πράξεων κ.λπ.), περιλαμβάνονται και κάποια ειδικά πλήκτρα συγκεκριμένων λειτουργιών, καθώς και ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο στο δεξί μέρος της συσκευής.
Τρεις λυχνίες πάνω στο πληκτρολόγιο μας ενημερώνουν πότε είναι ενεργοποιημένα τα πλήκτρα Caps Lock, Num Lock και Scroll Lock.
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας δεν άφησε ανεπηρέαστα ούτε τα πληκτρολόγια.
Στην αγορά συναντάμε από ασύρματα μέχρι ειδικών εργονομικών σχεδιασμών πληκτρολόγια.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ:
Παρακάτω περιγράφεται σύντομα πως λειτουργεί ο πιο κοινός τύπος πληκτρολογίου:
1. Όταν ένα πλήκτρο πιέζεται, ωθεί μια λαστιχένια κεφαλή που βρίσκεται κάτω από αυτό. Μια αγώγιμη επαφή της κεφαλής αγγίζει και συνδέει ένα ζευγάρι αγώγιμων γραμμών στο κύκλωμα.
2. Αυτό επιτρέπει στο ρεύμα να διαρρεύσει μεταβάλλοντας τη δύναμη των σημάτων
3. Ένα σήμα εκπέμπεται από ένα τσιπ σύμφωνα με τα ζευγάρια των γραμμών σε όλα τα πλήκτρα. Όταν το σήμα γίνεται διαφορετικό σε ένα ζευγάρι, το τσιπ παράγει έναν «κώδικα» που αντιστοιχεί στο πλήκτρο που συνδέεται με εκείνο το ζευγάρι των γραμμών.
4. Ο κώδικας που παράγεται στέλνεται στον υπολογιστή είτε μέσω ενός καλωδίου πληκτρολογίων είτε με μια ασύρματη σύνδεση.
5. Ένα τσιπ μέσα στον υπολογιστή λαμβάνει τα κομμάτια σημάτων και τα αποκωδικοποιεί. Ο υπολογιστής αποφασίζει έπειτα τι να κάνει βάσει του πλήκτρου που πιέζεται (π.χ. δείχνει έναν χαρακτήρα στην οθόνη, ή εκτελεί κάποια δράση).
ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΚΤΡΩΝ:
1. Τα πλήκτρα γραφομηχανής, που είναι και το βασικό τμήμα του πληκτρολογίου, τα οποία τα χρησιμοποιούμε για να πληκτρολογήσουμε γράμματα, αριθμούς, σημεία στίξης και ειδικά σύμβολα. Τα πλήκτρα έχουν την ίδια διάταξη με τα πλήκτρα της κλασσικής γραφομηχανής. Κάποια από αυτά έχουν διπλή χρήση.
Για παράδειγμα, πάνω στα πλήκτρα με τους αριθμούς υπάρχουν κάποια σύμβολα που εμφανίζονται μόνο όταν κρατήσουμε πατημένο το πλήκτρο Shift και ταυτόχρονα πατήσουμε το αντίστοιχο πλήκτρο.
Σε αυτό το τμήμα βρίσκεται και το μεγαλύτερο από όλα τα άλλα πλήκτρα, το πλήκτρο διαστημάτων (spacebar), που το χρησιμοποιούμε κυρίως για να αφήνουμε τα κενά ανάμεσα στις λέξεις ενός κειμένου.
2. Το πλήκτρα αριθμομηχανής, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και μας διευκολύνουν όταν έχουμε να πληκτρολογήσουμε πολλούς αριθμούς και αριθμητικές πράξεις.
Η διάταξη των πλήκτρων αυτών είναι παρόμοια με τη διάταξη μιας μικρής αριθμομηχανής. Αν πατήσετε ένα από αυτά τα πλήκτρα και δεν παρουσιαστεί στην οθόνη αριθμός, σημαίνει ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πλήκτρα αριθμομηχανής.
Για να τα ενεργοποιήσετε, πατήστε το πλήκτρο Num Lock που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πλήκτρο του αριθμού 7.
Τότε, ακριβώς από πάνω, θα ανάψει ένα ενδεικτικό λαμπάκι για να σας ενημερώσει ότι ενεργοποιήθηκαν τα πλήκτρα αριθμομηχανής και πλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα των αριθμών.
3. Τα πλήκτρα λειτουργιών, που βρίσκονται στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου και περιλαμβάνουν τα πλήκτρα λειτουργιών F1-F12. Με αυτά τα πλήκτρα εκτελούνται αυτόματα διάφορες λειτουργίες, οι οποίες διαφέρουν, όμως, από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Το μόνο που μένει σχεδόν πάντα ίδιο είναι το πλήκτρο F1, το οποίο ενεργοποιεί κάθε φορά τη βοήθεια για το πρόγραμμα που είναι ανοιχτό. Στην ίδια σειρά υπάρχει και το πλήκτρο διαφυγής (Esc).
4. Τα ειδικά πλήκτρα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πληκτρολογίου και χρησιμεύουν για ειδικές λειτουργίες του υπολογιστή.
5. Τα πλήκτρα κίνησης και βελών, που βρίσκονται στο κέντρο του πληκτρολογίου, τα οποία σας βοηθούν να μετακινείστε προς όλες τις κατευθύνσεις και με διάφορους τρόπους, όταν γράφετε κείμενα, αλλά και όταν χειρίζεστε προγράμματα.
ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΠΛΗΚΤΡΑ:
Τα πιο σημαντικά ειδικά πλήκτρα και οι λειτουργίες τους περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:
EscΤο πατάτε για να ακυρώσετε μια ενέργεια.
CapsLockΠατώντας αυτό το πλήκτρο μια φορά σε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου μπορείτε να γράφετε συνεχώς με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Για να ξαναγυρίσετε στα πεζά γράμματα, το ξαναπατάτε  για να απενεργοποιηθεί.
ShiftΠατώντας διαρκώς το πλήκτρο αυτό μπορείτε να εισάγετε τα σύμβολα που βρίσκονται στο πάνω μέρος κάποιων πλήκτρων ή ακόμα και να εισάγετε κεφαλαία γράμματα.
AltΤο πλήκτρο αυτό δεν χρησιμοποιείται από μόνο του αλλά σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα πλήκτρα του πληκτρολογίου (π.χ. αν πατήσετε ταυτόχρονα Alt+ Spacebar, τότε εμφανίζεται το μενού κλεισίματος του παράθυρου στο οποίο δουλεύετε εκείνη τη στιγμή).
CtrlΚαι αυτό το πλήκτρο δε χρησιμοποιείται από μόνο του αλλά σε συνδυασμό με κάποια συγκεκριμένα πλήκτρα του πληκτρολογίου (π.χ. αν πατήσετε ταυτόχρονα Ctrl+ Esc, τότε εμφανίζεται το μενού έναρξης του υπολογιστή σας).
EnterΕπικυρώνει μια ενέργεια και επίσης το πατάτε για να αλλάξετε παράγραφο κατά την πληκτρολόγηση κειμένου.
BackspaceΣε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου, χρησιμοποιείτε για να σβήνει χαρακτήρες που βρίσκονται αριστερά από τον κέρσορα.
SpacebarΧρησιμοποιείτε για να αφήνει κενά διαστήματα σε προγράμματα επεξεργασίας κειμένου.
ΠΛΗΚΤΡΑ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗΣ:
Ένα πλήκτρο συντόμευσης (keyboard shortcut ή accelerator key, shortcut key, hot key, key binding, key binding, key combo, κ.λ.π.) είναι ένα πλήκτρο ή ένα σύνολο πλήκτρων που εκτελούν μια προκαθορισμένη λειτουργία. Αυτές οι λειτουργίες μπορούν συχνά να γίνουν μέσω κάποιου άλλου, περισσότερου έμμεσου μηχανισμού, όπως η χρησιμοποίηση επιλογών, η δακτυλογράφηση μιας εντολής, ή και η χρησιμοποίηση μιας συσκευής υπόδειξης.
Η χρήση αυτών των πλήκτρων συντόμευσης μπορεί συχνά να εξοικονομήσει χρόνο στους χρηστές αποτελώντας εστί ένα συντομότερο δρόμο γι’ αυτούς.
Ακολουθεί ένας κατάλογος κοινών πλήκτρων συντόμευσης:

Δράση(Action)

Windows XP/

Windows Vista

Εγκατάλειψη της εφαρμογής

Esc ήAlt - F4 κ.α.

Δημιουργία νέου εγγράφου

Ctrl- N

Άνοιγμα νέου εγγράφου

Ctrl- O

Αποθήκευση του τρέχοντος εγγράφου

Ctrl- S

Εκτύπωση του τρέχοντος εγγράφου

Ctrl- P

Αναίρεση της τελευταίας λειτουργίας

Ctrl- Z

Επανάληψη της τελευταίας λειτουργίας

Ctrl-Y ή F4

Αποκοπή της επιλεγμένης περιοχής και αποθήκευση της στο πρόχειρο

Ctrl - X, ήShift - Del

Αντιγραφή της επιλεγμένης περιοχής στο πρόχειρο

Ctrl-C, ή Ctrl-Ins

Επικόλληση του περιεχομένου του προχείρου στη θέση που βρίσκετε ο δρομέας

Ctrl-V, ή Shift-Ins

Επιλογή όλων

Ctrl-A

Διαγραφή της επιλογής

Del

Εύρεση

Ctrl-F

Αντικατάσταση

Ctrl-H

Μετάβαση

Ctrl-G, ή  F5

Zoom in

Ctrl-Click Wheel (Scroll)

Zoom out

Ctrl-Click Wheel (Scroll)

Επιλογή έντονης/ μη έντονης γραφή

Ctrl-B

Επιλογήυπογράμμισης/ μηυπογράμμισης

Ctrl-U

Επιλογή πλάγιας/ μη πλάγιας γραφής

Ctrl-I

Εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών εγγράφων (1)  

Alt - Tab, ή Shift-Alt-Tab

Εναλλαγήμεταξύανοιχτών εγγράφων (2)  

Alt-EscapeήCtrl-F6

Κλείσιμο του ενεργού παραθύρου

Alt-F4, ήCtrl-W

Ελαχιστοποίηση των ανοικτών παραθύρων

Win-M

Εμφάνιση ανοικτών παραθύρων

Win-Shift- M

Μετακίνηση του δρομέα στο επόμενο/ προηγούμενο στοιχείο

Tab, ή  Shift-Tab

Εκτέλεση μιας εργασίας

Win - R

Άνοιγμα νέου παραθύρου του τρέχοντος προγράμματος

Ctrl - N

ΜενούΈναρξη

Win, ή Ctrl-Esc

Αντιγραφή ενός screenshot στο πρόχειρο

Print Screen

Αποσύνδεση χρήστη

Win - L

Εμφάνιση επιφάνειας εργασίας

Win - D

Διαχείριση εργασιών

Ctrl - Shift - Esc,

ήCtrl - Alt - Del

Βοήθεια

F1

Μετάβαση στο τέλος του εγγράφου

Ctrl - End

Μετάβαση στην αρχή του εγγράφου

Ctrl - Home

Επαναφορά κάτω

Ctrl - F5

Ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος

F7

Αποθήκευση ως

F12

Αλλαγή πεζών / κεφαλαίων

Shift - F3

Αντιγραφή του επιλεγμένου κειμένου χωρίς να μεσολαβήσει το πρόχειρο

Shift - F2

Μετακίνηση του επιλεγμένου κειμένου χωρίς να μεσολαβήσει το πρόχειρο

F2

Γραμματοσειρά

Ctrl-D

Γρήγορη μετακίνηση παραγράφων

Shift - Alt - ?

Δημιουργία δεικτών

Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση 

Ctrl -=

Δημιουργία εκθετών

Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση 

Ctrl -Shift -=

Στοίχιση αριστερά

Ctrl - L

Στοίχιση δεξιά

Ctrl - R

Θησαυρός λέξεων

Shift - F7

Υπερσύνδεση

Ctrl - K

Παρακολούθηση αλλαγών

Ctrl - Shift - E

Μακροεντολές

Alt - F8

Επεξεργασία Visual Basic

Alt - F11

Microsoft Script Editor

Alt  - Shift - F11

Μενού Αρχείο

Alt - A

Μενού Επεξεργασία

Alt - E

Μενού Προβολή

Alt - R

Μενού Εισαγωγή

Alt - V

Μενού Μορφή

Alt - M

Μενού Εργαλεία

Alt - L

Μενού Πίνακας

Alt - N

Μενού Παράθυρο

Alt - P

Μενού Βοήθεια

Alt - B

Αυτόματα Σχήματα

Alt - Y


Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)